Etätyössä kommunikaatio paranee

Wannadon assarikaupassa suurin osa työstä tehdään etätyönä. Meillä on myös viihtyisä toimisto, joten tämä ei ole pakkotilanne, vaan tietoinen valinta, jonka myötä tiimimme työskentelee tehokkaammin ja motivoituneemmin.

Miten tuottavuus muka paranee etätöissä? Monestakin syystä. Työmotivaatio lisääntyy, kun huomioidaan työntekijöiden toiveet ja tarpeet ja annetaan yhtä aikaa vapautta ja vastuuta. Ennen kaikkea työrauha lisääntyy huomattavasti. Mutta miten sen saa oikeasti toimimaan? Tärkein asia on kommunikaatio, johon etätiimeissä kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota kuin tavallisissa toimistoyhteisöissä, ja sitä pystyy hallinnoimaan, jokainen itse.

Otetaanpa esimerkki elävästä elämästä, tilanteesta jossa itsekin olen aiemmissa työpaikoissani monesti ollut. On tavallinen toimisto, jossa työskentelee parikymmentä ihmistä. Sinun täytyy nyt keskittyä, oli kyse sitten tekstin tuottamisesta, kaavojen tarkistamisesta, koodaamisesta, taloushallinnosta tai grafiikasta. Vaikka oikeasti olet iltaihmisiä, tämä täytyy tehdä nyt toimistoaikana, ja istut siinä työpöytäsi ääressä. Kollega tarvitsee apuasi ja koputtaa oveen. Kysymys liittyy ihan toiseen asiaan. Kerrot vastauksesi ja palaat työsi pariin – ja olet täysin unohtanut mihin jäitkään. Haparoit hetken ja haet kahvia. Jäät suustasi kiinni, nauratte ääneen ja joku sulkee toimistonsa oven ärtyneenä häiriöstä. Kaikkiaan orientoituminen takaisin työsi pariin kestää ainakin kymmenen minuuttia.

Kun haluan työskennellä keskittyneesti, menen sinne, missä ei ole ketään. Tätä tekstiä kirjoitan toimistolla, jossa ei ole ketään muita, koska kaikki ovat etätöissä tai missä nyt ovatkin. Samaan aikaan todennäköisesti puhelimessa odottaa pikaviestejä ainakin kolmelta eri tiimimme jäseneltä, sekä tietenkin kymmenisen hauskaa juttua Slackin #vesiautomaatti –kanavalla. Se on ihan ok. Ne viestit nimittäin eivät häviä sieltä minnekään. Kukaan ei keskeytä minua, ellen erikseen anna heidän tehdä niin.

Kun sitten lopulta saan tämän tekstin kirjoitettua, lähetän sen parille tiimin jäsenelle kommentoitavaksi ja oikoluettavaksi. Katson sitten saapuneet viestit. En ole missannut yhtään mehevää juorua tai hauskaa vitsiä, pystyn vastaamaan jokaiselle tiimin jäsenelle keskittyneesti ja ilman ärtymystä siitä, että olin juuri tekemässä jotain ihan muuta. He lukevat vastaukseni silloin, kun se heidän elämäänsä ja työtehtäviin sopii. Jokainen tiimissä kommunikoi, välittämättä siitä, kuinka sosiaalisia ja ulospäin suuntautuneita, tai mahdollisesti introvertteja he ovat. Kirjoittaminen kun ei ole naamalaji. Jokainen voi osallistua keskusteluun, vaikkei juuri oikealla hetkellä ollutkaan hakemassa sitä kahvia. Ja ikävinä hetkinä sitä omaa pahantuulisuutta ja ärtyneisyyttä on vaikeampi tartuttaa muihin, ainakaan vahingossa.

Maailmalla on loistavia esimerkkejä tiimeistä, joissa on tehty etätyötä jo vuosia, ihan kuten meillä Wannadossa. On ollut erittäin mielenkiintoista huomata, kuinka yritykset kuten Zapier ja GitHub, ovat tulleet aivan samoihin johtopäätöksiin kuin mekin olemme: Teknologialla pystyy parantamaan kommunikaatiota ja se mahdollistaa erilaisten ihmisten toimimisen tiimissä paremmin kuin perinteinen toimistotyöntekomalli.

Toki tarvitsemme myös päiviä, jolloin tapaamme kasvotusten. Niistä päivistä kumpuaa ideoita, ja ne vievät yritystä eteenpäin. Itse olen vienyt tämän siihen pisteeseen, että kun tapaan kollegan, sillä päivällä on jokin aihe. Tänään iltapäivällä pohdimme asiakashallinnan prosesseja, huomenna taas osaamisenhallintaa. Jos jokin tehtävä liittyy näihin asioihin, laitan sen sille päivälle todo-listalle. Kun aivoni ovat jo HR-asennossa, ei niitä kesken kaiken kannata vaihtaa miettimään talouslukuja.
Etätyö ei ole perinteisissä toimistoissa olevien toimintamallien siirtämistä kotitoimistolle. Kun etätyö on oikeasti mietitty, se toimii, ja se pesee tehokkuudessa vanhan toimistotyömallin mennen tullen.

Kirjoittaja
Anna Degerholm
Perustaja

SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. #SuperAssarit 

Wannadon #SuperAssarit kertovat

Blogissamme käsittelemme ajankohtaisia aiheita työelämästä, työilmapiiristä, tiimityöstä, digitalisaatiosta ja markkinoinnista kansainvälisen etätyöyhteisömme näkökulmasta. Blogia raapustavat Wannadon #SuperAssarit, aikaan ja paikkaan sitoutumattomat työelämän vapaustaistelijat ja ongelmien ratkaisijat sekä Wannadon perustajat Anna Degerholm ja Irina Viitala.

Uusimmat artikkelit

Seuraa meitä

Pysy ajan tasalla ja tilaa uutiskirjeemme!

Toimistot

Suomen pääkonttori

Wannado Oy
Taivaskalliontie 4 B
00600 HELSINKI
yhteys@wannado.fi

Espanja

Wannado Superassistants S.L
CIF: B93649119
Avenida de los Boliches 15,
Local 4-8 (entresuelo),
29640 Fuengirola Spain
fuengirola@wannado.fi

Laskutus

Laskutus

WANNADO OY
PL 39594
00021
LASKUTUS
laskutus@wannado.fi

Verkkolaskutus

Operaattori: OP-Pohjola-ryhmä (OKOYFIHH)
Verkkolaskuosoite: FI3757904320007656

Y-tunnus: 2418955-7