YLE: Moni yrittäjä tarvitsisi lisää työvoimaa, mutta päteviäkään työnhakijoita ei voi nykytilanteessa palkata.

YLE: Moni yrittäjä tarvitsisi lisää työvoimaa, mutta päteviäkään työnhakijoita ei voi nykytilanteessa palkata.

Yle Savon hiljattain tekemään työvoimakyselyyn vastasi 276 yrittäjää Pohjois-Savosta ja viesti oli harvinaisen selvä: Moni yrittäjä tarvitsisi lisää työvoimaa, mutta päteviäkään työnhakijoita ei voi nykytilanteessa palkata. Ei, vaikka miten kipeästi olisi tarvetta auttavalle käsiparille ja lisähenkilöstölle. Ei edes silloin, kun yritys voisi kasvaa lisää sen seurauksena, koska palkkauksesta syntyvät riskit hirvittävät yrittäjiä liikaa – ja ihan ymmärrettävää. Puhutaanhan nyt yrittäjän elinkeinosta, joka voi kaatua yhteenkin epäonniseen työntekijän palkkaukseen. Miten Wannadon kaltainen yritys, joka välittää työvoimaa tekemättömiin töihin kenelle tahansa apua kaipaavalla, pystyy paikkaamaan tilannetta ja helpottamaan yrittäjän ongelmia? Käydäänpä läpi Ylen kyselyssä suurimmiksi yrittäjien lisätyön tarpeen kompastuskiviksi muodostuneita kohtia yksitellen.

Työllistämisen sivukulut

Yrittäjät kertovat palkkaamisen olevan niin kallista, että moni heistä sinnittelee mieluummin yksin. Ylen uutisessa käytettiin esimerkkinä 11 euron tuntipalkkaa, joka todellisten kulujen jälkeen maksaa yrittäjälle 18,70 euroa – ja ALV:n jälkeen summa nousee 23 euroon. Siihen päälle vielä yrittäjän muut juoksevat kulut kuten tilavuokra, autot, työnjohto jne. Moni yrittäjä ei haluakaan ottaa lisätilauksia vastaan, vaikka asiakkaita olisi satelemassa ovista ja ikkunoista, koska resursseja ei vain ole.

Wannadolla yrittäjä maksaa työvoimasta alkaen 29 euroa tunti. SuperAssarin saa 35 eurolla tunti. Yrittäjä ei koskaan jää vain yhden assarin varaan, vaan me autamme toinen toisiamme ja häntä onkin palvelemassa kokonainen tiimi ammattilaisia. Takaamme, että yrittäjä saa juuri tarvitsemansa ammattilaisen avukseen – ja ilman sitoumuksia! SuperAssari on käytettävissä juuri sen ajan kuin ostaja haluaa, juuri hänen haluamallaan tavalla, juuri hänelle tärkeimpään tehtävään.

Väärän rekrytoinnin pelko

Epäonnistunut rekrytointi voi tuhota koko yrityksen, toteaa yrittäjä Jorma Laitinen. Tämä pelko oli monen yrittäjän huolena ja aiheesta, sillä väärä rekrytointi voi viedä koko yrityksen pois maailmankartalta.

Nimettömänä pysyvä savolaisyrittäjä harmittelee, että vastaan voi tulla aivan mahtava työntekijä, jonka palkkaisi mielellään, mutta aikaisemmin palkatusta epäonniseksi valinnaksi osoittautuneesta työntekijästä ei noin vain pääsekään eroon, jotta sen hyvän tekijän saisi tilalle. Yrittäjä ei voi valita työntekijöitään samalla vapaudella kuin asiakas voi valita yrittäjän, jonka palveluita käyttää ja ostaa. Samainen yrittäjä manaakin, että miksi yrittäjän pitäisi pitää töissä kitisijää, joka ei tee mitään palkkansa eteen?

Wannadon palvelulla yrittäjä ei sitoudu työntekijöihin yrittäjän riskivastuulla, vaan saa tarvitsemansa assistentin avukseen ilman pitkäaikaisia sitoumuksia tai hankaluuksia. Me valitsemme asiakkaalle aina juuri hänen tarpeisiinsa sopivan SuperAssarin, josta Wannado ottaa päävastuun. Jos kävisikin niin ikävästi, että yrittäjän ja assarin sukset menisivät ristiin jostain syystä, yrittäjä saa tilalle sopivamman assistentin. Kärvistellen ei tehdä yhtään tulosta, eikä auteta ketään. Myös sairaustapaukset pyritään paikkaamaan toisella assistentilla.

Virherekrytointia on hankalaa purkaa

Yrittäjät kokevat rekrytoinnin purkamisen niin hankalaksi, vaikeaksi ja tuhoisaksi, että parempi olla palkkaamatta ketään kuin riskeerata oma elinkeino. Pahimmillaan irtisanominen puidaan läpi oikeusteitse.

Wannadolla yrittäjä saa assistentin palvelukseensa juuri siksi ajaksi kuin hän itse haluaa. Jos hän ei ole tyytyväinen, vaihdamme assistentin toiseen. Jos hän ei ole siltikään tyytyväinen ja haluaa jättää Wannadon palvelut sikseen, hän ei menetä mitään, eikä yritys ole valtatiellä kohti raastupaa ja konkurssia yrittäjän virhearvion vuoksi. Wannadon kaltainen työvoima on täysin riskitöntä yrittäjälle! Me emme ole huonoja työntekijöitä, lusmuilijoita tai muita vatkuloita. Olemme ylpeästi SuperAssareita, nimemme veroisia.

Kannustinloukut

Lyhyiden työsuhteiden vastaanottaminen on tehty Suomessa haastavaksi ja tästä myös Pohjois-Savon yrittäjät olivat samaa mieltä. Lyhyeen keikkaan ei tahdo saada palkattua ketään, koska palkatun henkilön koko talous voi mennä – ja usein meneekin – kuralle kuukausiksi, jonka aikana selvitellään tulottamana, onko keikan tehneellä työntekijällä oikeus toimeentuloon tukien muodossa vai ei.

Wannadon työntekijät työskentelevät usealle asiakkaalle ja yhdelle työntekijälle riittää keikkaa muualtakin kuin yhdeltä ainoalta asiakkaalta. Työntekijämme eivät siis jää kannustinloukkoihin kiinni. Wannadon SuperAssari tekee vaikka päivän keikan tai kuukausien sijaisuuden, ihan miten pitkäksi aikaa asiakas lisäapuaa tarvitseekaan.

Kaiken voi ulkoistaa

”Onko työntekijöiden palkkaaminen edes välttämätöntä?” kysyy Ylen selvityksestä tekemä uutinen. Niinpä, onko tosiaan? Ehkäpä meidän tulisi siirtyä enemmän ja enemmän SuperAssarien kaltaiseen toimintaan, jossa yritys ei ota riskiä lisäavun palkkaamiseen, vaan ulkoistaa tehtävänsä SuperAssarille. Jos SuperAssariinsa tykästyykin oikein kovasti ja toteaa tämän erinomaiseksi työntekijäksi, voi asiakasyritys napata hänet omaan remmiinsä palkattuna.

Mutta, mikään pakko ei ole.

Me odotamme täällä vain yhteydenottoja työmääräänsä hukkuvilta yrittäjiltä, jotka kaipaavat auttavia käsiä ja näpsäkkää otetta työhön.

SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. #SuperAssarit 

 

Wannadon #SuperAssarit kertovat

Blogissamme käsittelemme ajankohtaisia aiheita työelämästä, työilmapiiristä, tiimityöstä, digitalisaatiosta ja markkinoinnista kansainvälisen etätyöyhteisömme näkökulmasta. Blogia raapustavat Wannadon #SuperAssarit, aikaan ja paikkaan sitoutumattomat työelämän vapaustaistelijat ja ongelmien ratkaisijat sekä Wannadon perustajat Anna Degerholm ja Irina Viitala.

Uusimmat artikkelit

Seuraa meitä

Pysy ajan tasalla ja tilaa uutiskirjeemme!

Toimistot

Suomen pääkonttori

Wannado Oy
Taivaskalliontie 4 B
00600 HELSINKI
yhteys@wannado.fi

Espanja

Wannado Superassistants S.L
CIF: B93649119
Avenida de los Boliches 15,
Local 4-8 (entresuelo),
29640 Fuengirola Spain
fuengirola@wannado.fi

Laskutus

Laskutus

WANNADO OY
PL 39594
00021
LASKUTUS
laskutus@wannado.fi

Verkkolaskutus

Operaattori: OP-Pohjola-ryhmä (OKOYFIHH)
Verkkolaskuosoite: FI3757904320007656

Y-tunnus: 2418955-7