Savosta Aurinkorannikolle työharjoitteluun

työharjoittelu fuengirolassa
Facebook
Twitter
LinkedIn

Koronan jälkeen maailma on avautunut myös opiskelijoille. Kuopiolainen Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Maritta Savolainen suoritti työharjoittelunsa Wannadolla. Wannado mahdollisti Marittalle helpon ja turvallisen tavan kokeilla siipiään kansainvälisesti.

Maritta Savolainen istahtaa aurinkoiselle terassille Fuengirolan keskustassa ja tilaa kahvin. Tämä kuopiolainen 24-vuotias tradenomiopiskelija lähti helmikuussa Espanjaan työharjoitteluun Wannadolle. Savonia-ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Maritta kaipasi mahdollisuutta asua opintojensa aikana ulkomailla. Savonia luo mahdollisuuksia ja kannustaa opiskelijoitaan ulkomaille vaihtoon, mutta korona uhkasi pilata Marittan ja monien muiden opiskelijoiden suunnitelmat lähteä ulkomaanvaihtoon.

Pandemian aikana Maritta alkoi kuitenkin haaveleimaan ulkomaan työharjoittelusta. Samoihin aikoihin Wannadon Fuengirolan toimipiste etsi tietojärjestelmäharjoittelijaa. Homma kuulosti niin mielenkiintoiselta, että Maritta laittoi hakemuksen heti ja jäi odottamaan toiveikkain mielin. Haastavin osuus monille opiskelijoille on ollut päästä kehittämään kansainvälistä osaamista käytännössä, sillä korona on valitettavasti vaikuttanut näihin mahdollisuuksiin. “Olisi ollut outoa opiskella kansainvälisen liiketalouden tutkinto ilman oikeaa kansainvälistä kokemusta”, toteaa Maritta.

Onnellisesti ulkomaille – haave toteutui

Maritta sai paikan ja oli neljä kuukautta Espanjan Fuengirolassa. Hän teki samalla opinnäytetyötään, jonka aiheena oli etätyön vaikutus motivaatioon. Wannado tarjoaa työntekijöilleen pääsääntöisesti mahdollisuuden työskennellä paikkariippumattomasti. “Pääsin kehittämään ammatillista osaamista Wannadon tiimin avustuksella. Työnkuvani oli pääasiassa uuden HR-järjestelmän käyttöönottoa ja kehittämistä. Laadimme suunnitelman järjestelmän sisäänajosta ja veimme sitä eteenpäin. Sen lisäksi pääsin myös työskentelemään muiden tietojärjestelmien parissa ja tekemään kaikennäköisiä assarihommia TikTok-videoiden luomisesta kauppakirjojen tekemiseen. Parasta Wannadolla on se, että pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä,” Maritta summaa.

Maritta kannustaa kaikkia opiskelijoita hakemaan rohkeasti työharjoitteluun ulkomaille: “Oma kokemukseni oli kyllä todella ihana ja mielenkiintoinen. Myös se, että työnantajana oli suomalainen yritys, helpotti todella paljon eikä missään vaiheessa tullut varsinaista kulttuurishokkia. Fuengirolassa on tosi suuri suomalaisyhteisö, minkä seurauksena sain täältä todella paljon myös suomalaisia ystäviä. Fuengirolaan on helppo muuttaa, jos haluaa kokeilla elämää Espanjassa. Huomasin todella olevani väsyneempi Suomessa kuin Espanjassa. Täällä jaksoin tehdä paljon enemmän asioita työpäivän jälkeen. Myös ihmiset ovat lähtökohtaisesti iloisempia ja ystävällisempiä täällä. Aurinko tekee ihmeitä mielelle!”

Elämää ja töitä auringon alla

Maritta nautti omien sanojensa mukaan elämästään aurinkorannoilla. Alkuun hän oli hieman hämmentynyt, koska työharjoittelupaikka tarjosi myös paljon vapaa-aikaa ja rennon työilmapiirin. “Olen ollut kaupan alalla hyvin monta vuotta ja tottunut siihen, että esimerkiksi tauot ovat minuutilleen määrättyjä. Täällä saatoimme käydä aamusta kahvilla rannan vieressä ja palata siitä töihin, mikä on ihanaa! Vaikka töitä tehdään, elämä tuntui paljon rennommalta Fuengirolassa. Lisäksi kaikki työkaverit olivat todella mukavia, minkä vuoksi töihin oli aina kiva tulla”, Maritta kiteyttää.

Kuopiossa Maritta harrastaa aktiivisesti kuntosalilla käyntiä. Vaihdon aikana Maritta päätti kuitenkin priorisoida uusia kokemuksia ja auringosta nauttimista. Nuori nainen pääsi myös osaksi mukavaa peliporukkaa, jossa kokoonnuttiin kerran viikossa pelailemaan lautapelejä. Viikonloppuisin hän ehti käymään uusissa paikoissa, kuten lähialueiden kaupungeissa. Monesti hän eksyi jonnekin markkinoille, jopa ihan puolivahingossa.

Parempi yrittää ja tehdä virheitä

Maritta tunnustaa, että on ollut oman elämänsä pahin kriitikko. “Alussa loin itselleni ennakkoluuloja, miten tulisin pärjäämään opinnoissa. En ole koskaan ollut kova pänttäämään, minkä vuoksi ajattelin, että ammattikorkeakoulu tulee olemaan hyvin haastavaa aikaa. Kuitenkin voin näin kolmen vuoden jälkeen sanoa, että motivaatiolla ja omalla mielenkiinnolla on suuri merkitys opintoihin”, hän vakuuttaa. Nyt Maritta on edellä opintojaan ja aikoo valmistua hyvin arvosanoin.

Maritta selittää, että on pyrkinyt muuttamaan ajattelutapaansa: on parempi yrittää ja tehdä virheitä, kuin jäädä miettimään ”mitä jos”. Monet kokemukset elämässä jäävät välistä, jos jää liikaa ajattelemaan. Parempi yrittää ja tehdä virheitä, kun jättää tekemättä ollenkaan!

Kesä toi takaisin Kuopioon

Maritta on alun perin kotoisin Vehmersalmelta, jonka jälkeen hän muutti kaupunkiin. Lapsuudessa tuli vietettyä paljon aikaa luonnon äärellä ja kalastusretkillä siskon kanssa. Yleensä kalastettiin perinteisesti mato-ongella. Marittan isä asuu vielä Vehmersalmella, minkä vuoksi hän usein palaa luonnon rauhaan aina kun elämä alkaa käymään hektiseksi. Vanhempana on ollut mukavaa päästä osallistumaan maatilan hoitoon. Maritta on oppinut puutöitä, taimien istutusta, sekä uusimpana tuttavuutena metsänraivausta.

Marittan mielestä Kuopio on hieno opiskelijakaupunki: “Kuopion kaupungissa rakastan satama-aluetta, Puijon tornin läheisiä lenkkeily alueita, sekä keskustan toria. Kuopio on lähellä sydäntä, sillä olen kasvanut ja nyt opiskellut siellä. Kaikki läheiset asuvat myös siellä, minkä vuoksi viihdyn Kuopiossa.”

Lähitulevaisuudessa Maritta odottaa opinnoista valmistumista ja uran starttaamista. Matkustelusta hän ei kuitenkaan aio luopua. Uusia kokemuksia ja seikkailuja ei koskaan ole liikaa.

Kerro meille missä me voidaan auttaa tai kartoitetaan tarve yhdessä – ilman sitoumuksia.

Tarvetta heti #SuperAssarille?

Jätä yhteydenottopyyntö. Yhteistyö voidaan aloittaa vaikka saman tien!